di·eet (het; o; meervoud: diëten)
1
leefregel wat eten en drinken betreft om af te vallen: een dieet volgen.
In de loop der jaren zijn er enorm veel diëten ontstaan. Wie in google het woord dieet opzoekt wordt overspoelt met artikelen over hét beste dieet. Er zijn verschillende vormen: koolhydraatarm, vetarm, sapdiëten etc. In de basis zorgen deze diëten er allemaal voor dat je in een calorietekort komt en je daardoor af valt. Helemaal top toch?! Toch zijn deze manieren van diëten niet duurzaam en zijn er risico’s aan verbonden.
Gezondheidsrisico’s.
Diëten houdt dus in dat je regels krijgt opgelegd m.b.t wat je wel en niet mag eten en drinken. Doordat bepaald voedsel ontzegt wordt loopt men het risico dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Koolhydraten bijvoorbeeld zijn een belangrijke bron van energie en zorgen er tevens voor dat je hersenen goed functioneren. Vetten zijn ook enorm belangrijk omdat het o.a. zorgt voor de opname van vitamine A,D en E in onze darmen. Daarnaast zijn vetten belangrijk voor de hormoonhuishouding. En zo geldt het ook voor tekorten in vitamines en mineralen die kunnen ontstaan. Als je een dieet voor een aantal weken aanhoudt dan is er misschien nog niet zoveel aan de hand. Maar als je dat de rest van je leven blijft doen kan het gevolgen hebben voor je gezondheid.
Leefregels
Een tijdje niet uit eten, geen chocola, geen chips en de borrel met vrienden overslaan. Het ontzeggen van bepaalt eten of drinken lijkt misschien makkelijk. maar helaas werkt dit in ons brein niet zo eenvoudig. Juist omdat we deze lekkernijen niet mogen, gaan we ernaar verlangen. En hoe langer je jezelf het ontzegt, hoe sterker die drang wordt. Zo komt het geregeld voor dat mensen die een paar weken bezig zijn met een dieet uiteindelijk toch zwichten voor het lekkers.
In veel gevallen ontstaat er dan een interessant mentaal proces. Eerst de: “ik heb het toch al verpest” fase, waarbij de diëter nog meer gaat eten omdat er toch al een gevoel van falen is ontstaan. Gevolgd door de: “oh nee wat heb ik gedaan” fase waarin men zich schuldig voelt en het eten gaat proberen te compenseren. Dit binge gedrag is risicovol en kan het begin stadium zijn bij het ontwikkelen van een eetstoornis.
Je sociale leven
Zoals ik al aangaf is het niet makkelijk om jezelf voor een langere periode bepaald voedsel te ontzeggen. Wat het nog véél moeilijker maakt is dat een dieet vaak in de weg staat van je sociale leven. Je zult waarschijnlijk borrels, uit eten en feestjes moeten afzeggen omdat je anders in de verleiding komt om dingen te nuttigen die je niet mag van je dieet. Dit is meestal wel voor een korte periode vol te houden, maar wil jij jouw hele leven tegen alles nee moeten zeggen?
Hoe val ik dan wel duurzaam af?
De eerste stap richting duurzaam afvallen is bewustwording over voeding. Door het wegen en bijhouden van je eten en drinken ga je begrijpen wat je precies eet en hoeveel je van alles moet eten. Moet ik dat de rest van mijn leven blijven doen? Nee.
Je leert aldoende in het proces hoeveel je ongeveer moet eten én om beter naar je lichaam te luisteren wat het nodig heeft. Je gaat vanzelf bewuster eten doordat je ongeveer weet hoeveel calorieën en voedingsstoffen er in een product zitten.
Op die manier kun jij de rest van je leven een goede balans houden tussen gezond eten en ook genieten van minder gezondere lekkernijen. Ik leer mijn cliënten hoe zij elke dag kunnen genieten van iets lekkers. Zelfs tijdens het afvallen een koekje of een stukje chocola mogen eten of uit eten gaan. Het maakt het afvallen zoveel makkelijker en zoveel leuker, terwijl je nog steeds hetzelfde resultaat bereikt!