Blog

Afvallen in de basis

Online Leefstijl Coaching - Fit Atelier

Tegenwoordig hoeven we steeds minder moeite te doen om aan eten te komen. We laten eten thuis bezorgen, we kunnen het overal kopen en daarnaast bewegen wij een stuk minder dan vroeger. Deze factoren zorgen er onder andere voor dat er steeds meer mensen met overgewicht zijn. 

Ook zorgt dit ervoor dat het niet altijd makkelijk is om af te vallen. We zijn immers gewend aan het gemak en het lekkere calorierijke eten. Mensen die willen afvallen moeten daarom écht willen veranderen om permanent vet te verliezen. 

De gemakzucht van de mens leidt er ook toe dat bedrijven enorm veel geld kunnen verdienen op de mensen die willen afvallen. Alle dieet goeroes en “magische supplementen” leveranciers verdienen bakken met geld, omdat mensen altijd maar op zoek zijn naar de makkelijkste weg. 

Ik kan je in ieder geval één ding verklappen: om af te vallen hoef je geen dieet te volgen of veel geld aan dure supplementen / shakes uit te geven. Wél zul je er moeite voor moeten doen. 

Hoe ga ik dan vet verliezen?

De basis van vet verliezen is eigenlijk heel simpel. Bij al jouw dagelijkse bezigheden verbrand jij energie. Je lichaam is de hele dag bezig met verschillende processen: lopen, praten, ademen, je hart laten kloppen etc. Voor deze processen heeft je lichaam energie nodig. Om het lichaam van energie te voorzien heb je voeding nodig. Logisch tot zover toch?

Op het moment dat jij met al jouw bezigheden meer energie verbrand dan dat je consumeert (eten én drinken), dan zal jouw lichaam energie gaan halen uit jouw reserves (vet bijvoorbeeld). Je zit dan in een energietekort en zult vet gaan verliezen.

En andersom geldt natuurlijk: als je méér consumeert dan je verbrand, dan kom je aan!

Het is daarom voor jouw afvalproces heel belangrijk dat je weet wat je eet. Er zijn tegenwoordig een heleboel hele eenvoudige apps waarmee jij dagelijks kunt bijhouden wat je eet. Een absolute favoriet van mij is: Myfitnesspal.

Let hierbij wel op dat je eerlijk bent naar jezelf en alles trackt wat je eet. Dus ook de suiker in je thee, het koekje bij de koffie en het zoutje bij de borrel. 

Een handige manier om te kunnen zien of je in een energietekort of energieoverschot zit, is jouw lichaamsgewicht. De weegschaal is in dit geval dus jouw grootste vriend. Het is namelijk dé tool om te kunnen zien of jij afvalt of aankomt. 

Hoe zorg ik dat ik dit volhoud?

Twee woorden: consistent zijn. Je valt niet in één week kilo’s af, dus je zult over een langere periode in een energietekort moeten blijven. Dit kun je doen door jouw voedingspatroon aan te passen. Simpele aanpassingen zijn bijvoorbeeld:

  • Zoetstof gebruiken i.p.v. suiker (en nee, zoetstof is niet gevaarlijk)
  • Light / Zero frisdranken drinken
  • Minder olie of bak en braad gebruiken bij het koken

Ook kun je uiteraard meer gaan bewegen om af te vallen! Vind jij het lekker om te sporten? Helemaal top! Maar je kunt ook weer op simpele manieren meer bewegen: 

  • Neem de trap i.p.v. de lift
  • Ga tijdens de lunchpauze een rondje wandelen
  • Pak vaker de fiets

Is het echt zo makkelijk?

Afvallen is in de basis heel simpel, maar in de praktijk niet altijd makkelijk. Je zult soms nee moeten zeggen tegen een stuk taart omdat je anders teveel eet en je zult soms hongergevoel moeten negeren. Ook zul je soms discipline moeten tonen door tóch dat rondje te gaan lopen of te gaan sporten terwijl je geen zin hebt. Echter weet je natuurlijk waar jij het voor doet: lekkerder in je vel zitten!

Het maken van slimmere en gezondere keuzes is zeker iets waar jij de rest van je leven profijt van zult hebben. Stel het daarom niet uit tot morgen, maar start vandaag nog!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Latest Post
Subscribe Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.